Algemeen

WZC is een zwemclub met enthousiaste leden die van zwemmen houden.
Bij de zwemclub kun je kiezen voor waterpolo, fitzwemmen en diplomazwemmen.
De vereniging bestaat sinds 14 april 1930 en is daarmee een van de oudste verenigingen van Wijhe.
 

Zwemclubgeschiedenis

In 1929 werd er besloten tot de aanleg van een zwembad in de IJssel. Dit zwembad was gereed in het voorjaar van 1929 waarna de zwemclub is opgericht. Doel van de zwemclub was om de zwemvaardigheid van de dorpsbewoners te vergroten, omdat bijna niemand in die tijd kon zwemmen. WZC startte met 20 leden. Aanvankelijk kon op twee avonden van de week gezwommen worden, waarbij gemengd zwemmen niet was toegestaan. Zo waren er meer strenge regels, zoals bijvoorbeeld kledingvoorschriften. Mannen moesten een badpak met pijpen dragen. Aan het einde van dat eerste jaar telde de vereniging 50 leden en werden er polodoelen aangeschaft.

Pauze 
Elk voorjaar werden kleedcabines en zwembad weer opgebouwd in de IJssel. Door de crisis in de late dertiger jaren en de tweede wereldoorlog laste de vereniging in 1942 een pauze in tot 1951. Vanaf 1952 werd weer in het bad in de IJssel gezwommen.

Conditie op peil
Eind jaren vijftig nam de vervuiling van de rivier de IJssel toe en in 1961 besloot de inspectie van volkgezondheid het bad te sluiten. Vanaf 1955 werd in de winter in het Stilo- bad te Zwolle gezwommen om de conditie op peil te houden. Daarnaast werd in de winter ook getennist en gevolleybald, zo werd WZC zelfs twee jaar achter elkaar kampioen volleybal.

Alternatief
Door gebrek aan eigen zwembad werd een samenwerkingsverband aangegaan met de Pinguin (de latere Oostdobbers uit Raalte) en werd met twee waterpoloteams deelgenomen aan de competitie. Naast volleybal bood WZC ook kortstondig basketbal aan als alternatief.

De Welters
In 1964 opende Zwembad de Welters haar deuren, waarna WZC zich weer volledig kon richten op wedstrijdzwemmen en waterpolo. WZC boekte in de jaren daarna successen met verschillende teams.Vanaf 1973 werd het water in het zwembad verwarmd en in 1991 volgde een grote renovatie en kreeg het zwembad de huidige vorm.

Kantine
Vanaf 1985 is WZC in het bezit van een kantine. In eerste instantie betrof het een “tijdelijke kantine” en met de renovatie van het zwembad werd een nieuwe kantine gebouwd dankzij veel inzet van verschillende WZC- leden.

Samenwerking
Sinds 1995 neemt WZC deel aan de startgemeenschap SC. Salland. In de SC. Salland worden de beste zwemmers van de HERA’11 (nieuwe fusievereniging van Oosdobbers te Raalte en de Tippe uit Heino) en WZC verenigd.

Ook bij de waterpolo werd een samenwerkingsverband aangegaan met de Oostdobbers uit Raalte. Onder de naam WPSG Oostdobbers-WZC wordt er met 4 heren- en 1 damesteam deelgenomen aan de competitie. Voor de jeugd is er een samenwerkingsverband met waterpolo en zwemvereniging, de IJsel uit Deventer.